DOP (wł. Denominazione di Origine Protetta, czyli Chroniona Nazwa Pochodzenia) to oznaczenie geograficzne nadawane produktom spożywczym w Unii Europejskiej, które spełniają określone standardy jakości i pochodzenia.
Prosciutto cotto
Włoska gotowana szynka.
Włoska gotowana szynka.
Prosciutto crudo di Parma
Surowa dojrzewająca szynka parmeńska.
Surowa dojrzewająca szynka parmeńska.
Grana Padano DOP
Twardy ser dojrzewający chroniony oznaczeniem DOP.
Twardy ser dojrzewający chroniony oznaczeniem DOP.
Pancetta
Surowy dojrzewający włoski boczek.
Surowy dojrzewający włoski boczek.
Spianata piccante
Pikantne salami z Kalabrii.
Pikantne salami z Kalabrii.
Salsiccia piccante
Pikantna włoska kiełbasa.
Pikantna włoska kiełbasa.
Gorgonzola DOP
Kremowy ser pleśniowy o intensywnym smaku.
Kremowy ser pleśniowy o intensywnym smaku.
Oliwki Leccino
Odmiana włoskich oliwek.
Odmiana włoskich oliwek.
Nduja
Miękka, pikantna kiełbasa z Kalabrii.
Miękka, pikantna kiełbasa z Kalabrii.
Pecorino Romano DOP
Twardy ser owczy o intensywnym smaku.
Twardy ser owczy o intensywnym smaku.
Crema di tartufo nero
Krem z czarnej trufli.
Krem z czarnej trufli.
Oliwa EVO (Extra Virgin Olive Oil)
Oliwa z pierwszego tłoczenia.
Oliwa z pierwszego tłoczenia.
Mortadella IGP
Delikatna wędlina z Bolonii z oznaczeniem IGP.
Delikatna wędlina z Bolonii z oznaczeniem IGP.
Mozzarella Fior di Latte
Delikatny, miękki i kremowy ser z mleka krowiego.
Delikatny, miękki i kremowy ser z mleka krowiego.