DOP (wł. Denominazione di Origine Protetta, czyli Chroniona Nazwa Pochodzenia) to oznaczenie geograficzne nadawane produktom spożywczym w Unii Europejskiej, które spełniają określone standardy jakości i pochodzenia.

Prosciutto cotto
Włoska gotowana szynka.
Prosciutto crudo di Parma
Surowa dojrzewająca szynka parmeńska.
Grana Padano DOP
Twardy ser dojrzewający chroniony oznaczeniem DOP.
Pancetta
Surowy dojrzewający włoski boczek.
Spianata piccante
Pikantne salami z Kalabrii.
Salsiccia piccante
Pikantna włoska kiełbasa.
Gorgonzola DOP
Kremowy ser pleśniowy o intensywnym smaku.
Oliwki Leccino
Odmiana włoskich oliwek.
Nduja
Miękka, pikantna kiełbasa z Kalabrii.
Pecorino Romano DOP
Twardy ser owczy o intensywnym smaku.
Crema di tartufo nero
Krem z czarnej trufli.
Oliwa EVO (Extra Virgin Olive Oil)
Oliwa z pierwszego tłoczenia.
Mortadella IGP
Delikatna wędlina z Bolonii z oznaczeniem IGP.
Mozzarella Fior di Latte
Delikatny, miękki i kremowy ser z mleka krowiego.
Wróć do początku